Kamel, kanel og andre krydderier

Fortællingen om Jesus’ fødsel er én af kristendommens mest kendte og indgår som en del af en kristendomskundskabsfaglig kanon. Derudover er julefortællingen også en del af dansk kultur. Trods dette kendskab til stjernen over stalden, Maria, Josef, de hellige tre konger, hyrderne, oksen og æslet, så er det de færreste, der ved, at fortællingen er blevet krydret. For eksempel står det ikke i juleevangelierne, at Maria rider på et æsel, at de banker på flere steder, at stalden er fuld af dyr, og at der kommer tre hellige konger m.m. Bibelens læsere har gennem tiden udfyldt tomme pladser i fortællingerne, meddigtet og tilføjet krydderi i form af indhold fx personer, dyr og genstande.

Eleverne skal arbejde undersøgende med en sammenskrivning af Bibelens to fortællinger om Jesus’ fødsel samt, hvilke krydderier fortællingen over tid er blevet tilføjet. Gennem billedkort og øvelser erfarer eleverne trin-for-trin, hvad der hører med til den oprindelige fortælling, og hvad der senere er kommet til. Derudover skal eleverne på jagt i en julesalme for at finde spor fra Bibelens fortælling og undersøge hvilke krydderier forfatteren har tilsat salmen.

Projektet afsluttes med et stjerneløb, hvor eleverne skal finde nogle ord, der er faldet ud af en julesalme. Endeligt skal eleverne også selv krydre et vers til en julesalme.

 

Målgruppe: 1.-3. klasse

Fag: Kristendomskundskab 

Lektioner: 6-8

Sted: Skolen

Tilmeldingsfrist: 12. august på skole-kirke-aarhus.dk. Tilsagn/afslag gives i uge 33

Projektets materiale udleveres på lærerkurset den 14. november

På kurset udleveres undervisningsmaterialet og Kasper Bro Larsen. professor i Ny Testamente (AU) vil fortælle om juleevangelierne, i apogryfernes fanfiktion, og om julekrybbens tilblivelse. Oplægget vil klæde lærerne på til at undervise i forløbet.